Carnitas

Carnitas

Vaikka carnitas tarkoittaa suoraan käännettynä "pientä lihaa", tässä meksikolaisessa suosikissa ei ole mitään pientä. Ruoka on täynnä makua erilaisista ainesosista: mureaa porsaanlihaa, joka rapeutuu täydelliseksi ja kääritään sitten lämpimään tortillaan, ennen kuin se katoaa lopullisesti kaikkien lautasilta.
https://www.arla.fi/reseptit/carnitas/

Tee näin:

Carnitas
  • Aseta uuni 100 °C:een.
  • Sekoita mausteet ja hiero lihaan. Laita uuninkestävään vuokaan.
  • Purista appelsiini ja raasta valkosipulinkynnet. Sekoita kolajuoman kanssa ja kaada lihan päälle. Peitä kannella tai alumiinifoliolla.
  • Kypsennä uunin keskitasolla vähintään kuusi tuntia, mieluiten yön yli. Anna jäähtyä hieman.
  • Vedä lihasta suikaleita haarukalla ja sekoita kastikkeeseen.
  • Kuori ja viipaloi punasipuli ja laita se purkkiin.
  • Kiehauta etikka, tomusokeri ja vesi ja lisää ne sipulien joukkoon. Anna seistä vähintään kaksi tuntia, mieluiten yön yli.
  • Lämmitä liha ja tarjoile tortillaleivän päällä salaatin, marinoidun punasipulin ja loraus smetanaa kera. Lisää pinnalle tuoretta korianteria.
Valmis!

Carnitas Q&A

Mistä tietää, milloin carnitas on valmista?
Paras tapa on tarkistaa lihan sisälämpötila. Täydellinen mureus ja mehukkuus saavutetaan 90 °C:n ja 92 °C:n välillä. Silloin sitkeät sidekudokset ovat sulaneet pois ja liuenneet lihaan. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, liha hajoaa itsestään siinä vaiheessa, kun vesi nousee kielelle!
Voiko carnitasta kypsentää liikaa?
Ehdottomasti. Jos sisälämpötila nousee yli 98 °C:n, lihakuidut kovettuvat uudelleen, jolloin lihasta tulee kuivaa ja vaikeasti pureskeltavaa. Jos olet kypsentänyt lihan liian kypsäksi, voit lisätä lihalientä, jota on jäänyt jäljelle.
Miksi ihmiset laittavat maitoa carnitasiin?
Vaikka maito ei ole perinteinen ainesosa carnitaksen valmistuksessa, jotkut kokit haluavat lisätä maitoa reseptiinsä. Maito auttaa pehmentämään lihaa ja hajottamaan lihan sitkeää sidekudosta kypsennyksen aikana. Se myös lisää maun täyteläisyyttä ja antaa lihalle makean, kermaisen sävyn.
Miten estää carnitasta kuivumasta?
Suurin syyllinen kuivaan carnitas-paistiin on ylikypsennys. Kaksi parasta vinkkiämme ovat: Pidä uunin lämpötila 100-120 °C:n välillä ja ole valppaana viimeisten tuntien aikana, jolloin kuivumisen riski on suurempi.
Missä lämpötilassa carnitas tulisi kypsentää?
Taika tapahtuu matalalla lämpötilalla ja hitaasti. Täydellinen kypsennyslämpötila on 100-120 °C. Saat lisää rakennetta, kun laitat revityn lihan parilalle muutamaksi minuutiksi tai paistamalla sen vielä nopeasti pannulla.

Ainekset

Carnitas
Savupaprikajauhetta
1 rkl
Luutonta sianlapaa
600 g
Chilihiutaleita
1 rkl
Piparkakkumaustetta
1 rkl
Suolaa
2 tl
Appelsiini
1
Valkosipulinkynsiä
3
Kolajuomia
3 dl
Valkoviinietikkaa
½ dl
Punasipulia
2
Sokeria
1 dl
Vettä
1½ dl
Tortillalettuja
8
Salaattilajikkeita
4 dl
1 prk
Hienonnettua, tuoretta korianteria
1 dl
Lisää herkullisia ideoita

Carnitas - Meksikolaista soul foodia parhaimmillaan

Kun on kyse maailman parhaasta katuruoasta, carnitas on ehdottomasti suosituimpien reseptien joukossa. Meksikolainen peruselintarvike, suussa sulava pulled pork, jonka syvää makua on vaikea, ellei jopa mahdoton jäljitellä. Yhdistettynä korianterin ja limetin kaltaisten lisukkeiden tuomaan raikkaaseen keveyteen, tämä ruokalaji saa täydet 10 pistettä jokaiselta oman elämänsä ruokakriitikolta.

Kokeile näitä täytteitä

Salsasta ja guacamolesta tuoreeseen korianteriin ja juustoraasteeseen - lisukevaihtoehtoja on loputtomasti, niin paljon kuin haluat. Perinteisin yhdistelmä carnitaksen täytteiksi on hienonnettu raaka sipuli, tuore korianteri ja limen mehu.

Miten tarjoilla carnitas?

Perinteinen tapa tarjoilla carnitas on tarjoilla se tortillaleivän sisässä. Tarjolla on niin monia erilaisia tortillaleipävaihtoehtoja - gluteenittomista paleo-tuotteisiin - että se on edelleen yksi suosituimmista tavoista tarjoilla tätä meksikolaista suosikkia. Muita vaihtoehtoja ovat kovakuoriset tacot, burritot tai jopa salaatinlehdet kevyenä ja terveellisenä vaihtoehtona.