Vihanneskeitto

Vihanneskeitto

1 tunti
Vihanneskeitto on nopea keitto, jota voit muokata omien suosikkivihannestesi mukaan. Perunankuorisipseillä saat ihanaa rapeutta keiton pinnalle ja mikä parasta - vältyt myös hävikiltä!
https://www.arla.fi/reseptit/vihanneskeitto/

Tee näin:

Vihanneskeitto
  • Viipaloi purjo ohueksi, siirrä osa sivuun käytettäviksi koristeluun.
  • Pese ja kuori perunat, persiljajuuri ja porkkana, säästä kuoret perunalastuja varten.
  • Kuutioi juurekset noin 1x1 cm:n kuutioiksi.
  • Kuullota purjoa ja juureksia timjamin kanssa voissa ja rypsiöljyssä noin kaksi minuuttia suuressa kattilassa.
  • Lisää vesi ja liemikuutio. Keitä 5-8 minuuttia.
  • Lisää tässä vaiheessa 150 g smetanaa. Lisää joukkoon valkosipuli. Anna hautua ja lisää herneet juuri ennen tarjoilua.
  • Mausta suolalla ja pippurilla.
Perunankuorisipsit
  • Kaada öljy pannulle. Kuumenna noin 140 °C:seen.
  • Paista perunankuoret rapeiksi noin 5 minuuttia. Valuta paperipyyhkeen päällä ja ripottele pinnalle suolaa.
  • Lisää sipsit ja loput purjosipulista keittoannosten pinnalle. Tarjoile lopun smetanan kanssa.
Valmis!

Vihanneskeitto Q&A

Mitä voin lisätä vihanneskeittoon, jotta se maistuisi paremmalta?
Helpoin tapa lisätä keiton makua on lisätä mausteita, yrttejä ja aromiaineita keittämisen eri vaiheissa. Kokeile erilaisia kuivattujen ja tuoreiden yrttien yhdistelmiä tai lisää chilihiutaleita tulisuuden lisäämiseksi. Voit myös antaa tilkan valkoviiniä lisätä keittoon makeaa hapokkuutta ja hienostuneisuutta. Pelkistä tällöin viini vihannesten kanssa pannulla ennen liemen lisäämistä.
Miten lisätä vihanneskeittoon täyteläisyyttä?
Kasvikset ja liemi eivät aina riitä luomaan keittoon todella tyydyttävää täyteläisyyttä. Tämä resepti sisältää smetanaa, joka lisää taatusti täyteläisyyttä ja syvyyttä. Ja kaikki se on smetanan rasvapitoisuuden ansiota. Myös soijakastike sopii mainiosti keiton maun ja umamin lisäämiseen. Ole kuitenkin varovainen, sillä soijakastikkeen korkea suolapitoisuus voi peittää keiton muut maut. Muita ammattilaisvinkkejä täyteläisyyden lisäämiseen ovat kuivatut sienet ja parmesaani. Molempien voi antaa hautua kiehuvassa keitossa syvemmän maun aikaansaamiseksi.
Miten pitää vihannekset pureskeltavina keitossa?
On aina olemassa vaara, että vihannekset jätetään liian pitkäksi aikaa kiehumaan keittoa valmistettaessa, jolloin niistä tulee pehmeitä, muhjuisia ja mauttomia. Juju vihannesten maistuvuuden säilyttämisessä on varmistaa, että kukin vihanneslaji saa juuri tarpeeksi aikaa kattilassa. Kovat ja tärkkelyspitoiset vihannekset, kuten perunat, porkkanat ja nauriit, tarvitsevat kypsennykseen noin 15-20 minuuttia. Kiinteät vihannekset, kuten parsakaali ja kukkakaali, tarvitsevat noin 10 minuuttia, kun taas lehtivihannekset ja muut herkät vihannekset, kuten lehtikaali, pinaatti ja maissi, tarvitsevat kattilassa vain 5 minuuttia. Kun pidät tämän mielessäsi, on helppo määrittää, milloin kukin ainesosa lisätään keittoon.
Mikä sopii hyvin kasviskeiton kanssa tarjoiltavaksi?
Leipä muodossa tai toisessa on varmasti klassisin lisuke kasviskeitolle. Voilla voideltu, rapea leipä voi toimia sekä maukkaana lisukkeena että apuna, jotta liemi voidaan kaapia kulhosta. Paahtoleipä juustolla, valkosipulileipä tai jopa grillattu voileipä voi auttaa tekemään vaatimattomimmastakin keitosta juhla-aterian. Muita herkullisia lisukkeita, jotka sopivat hyvin vihanneskeiton kanssa, ovat salaatit, joissa on jyviä ja papuja, suolaiset piiraat ja suolaiset crêpesit.
Missä järjestyksessä vihannekset lisätään keittoon?
Keittoon tulevat ensimmäiset kasvikset ovat aromikasviksia, jotka paistetaan maukkaan pohjan luomiseksi. Kun liemi on kattilassa, alat lisätä kovia ja tärkkelyspitoisia vihanneksia, kuten perunoita, porkkanoita ja juureksia. Lisää 5-10 minuuttia myöhemmin kiinteät vihannekset, kuten parsakaali ja kukkakaali. Loppua kohden voit lisätä lehtivihanneksia ja herkkiä vihanneksia, kuten lehtikaalia, pinaattia ja maissia.
Voinko vihanneskeittoa pakastaa?
Kun vihanneskeitto on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, voit siirtää sen ilmatiiviisiin astioihin tai pakastepusseihin ja pakastaa sen. Keitto säilyy pakastimessa jopa kaksi kuukautta. Voit sulattaa keiton yksinkertaisesti lämmittämällä sitä keskilämmöllä mikroaaltouunissa tai kattilassa liedellä. Voit sulattaa keiton myös yön yli jääkaapissa.

Ainekset

Vihanneskeitto
Purjoa
100 g
Perunoita
400 g
Persiljaa
150 g
Porkkanoita
100 g
Kuivattua timjamia
1 tl
Inkivääriä
1 rkl
Vettä
1 l
Kasvisfondi
1
200 g
Valkosipulinkynsi
1
Pakasteherneitä
100 g
Suolaa
1 ripaus
Mustapippuria
1 ripaus
Perunankuorisipsit
Rypsiöljyä
1½ dl
Suolaa
½ tl

Helppo kotitekoinen vihanneskeitto

Kotitekoisen vihanneskeiton potentiaalia ei pidä aliarvioida. Rakkaudella ja huolellisuudella tästä yksinkertaisesta arkipäivän ruoasta voi tehdä lohduttavan herkkuruoan. Tärkeintä on ymmärtää kunkin ainesosan merkitys ja osata ottaa siitä kaikki irti.

Vihanneskeitto aineksista, joita sinulla on kotona kaapissasi

Älä anna jääkaapissasi olevien vihannesten tai puoliksi tyhjien pakastekukkakaali-, parsakaali- tai sienipussien mennä hukkaan. Kun käytössäsi on kasvisliemikuutioita ja smetanaa, voit valmistaa herkullista hävikkikeittoa, joka antaa ylijäämävihanneksillesi uuden elämän. Onko ruokakomerossa jäljellä myös pastaa? Anna pastan hautua kasvisten kanssa saadaksesi vieläkin ruokaisamman keiton.

Lisukkeita, jotka sopivat hyvin vihanneskeiton kanssa

Rapea, maalaisleipä on luotettava kumppani minkä tahansa vihanneskeiton kanssa. Tarjoa se muhkeina viipaleina, voin ja suosikkijuustosi tai muiden päällisten kanssa. Muita erinomaisia vihanneskeiton lisukkeita ovat valkosipulileipä ja suolakeksit juustodipin kera. Voit myös valmistaa raikkaan raikkaan salaatin, joka täydentää keiton lämpimiä ja pehmeitä koostumuksia.

Suosikkivariaatiomme vihanneskeitosta

Jos haluat sileän vihanneskeiton, voit kokeilla kasvisten soseuttamista, kun ne ovat tarpeeksi pehmeitä. Pastan tai nuudeleiden lisääminen on hyvä tapa antaa vihanneskeitolle lisää rakennetta. Voit myös tuunata reseptiä eri kulttuurien mukaisesti: lisää tomaattisosetta, oreganoa ja pastaa, niin saat italialaisen minestronen kaltaisen version. Tai paista kasvisten kanssa suosikkicurrya ja vaihda smetana kookoskermaan, jolloin keitto saa intialaisen tai thaimaalaisen vivahteen.