Täytekakku

Täytekakku

Täytekakku on juhlapöydän suosikkijälkiruoka. Täytekakku sopii myös kruunaamaan erilaiset merkkipäivät. Kokeile helppoa reseptiä, jolla onnistut varmasti!
https://www.arla.fi/reseptit/taytekakku/

Tee näin:

Valmista täytekakun pohja
  • Aloita täytekakun valmistus kuumentamalla uuni 175°C asteiseksi.
  • Voitele ja jauhota pyöreä kakkuvuoka (ø noin 24 cm).
  • Vaahdota munat ja sokeri.
  • Sekoita vehnäjauhot, perunajauho ja leivinjauhe keskenään ja lisää munavaahtoon.
  • Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia.
  • Anna täytekakkupohjan vetäytyä vuoassa hetken aikaa ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään.
Valmista täytekakun täyte
  • Mittaa täytettä varten 1,5dl kermaa ja kaada se sekä maito, keltuaiset, sokeri ja perunajauho kattilaan.
  • Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes täyte sakenee ja ensimmäinen kupla nousee pintaan.
  • Nosta kattila pois liedeltä.
  • Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia.
  • Nosta liivatelehdet vedestä ja sekoita lämpimään täytteeseen huolellisesti. Sekoita kunnes liivatelehdet ovat kokonaan sulaneet.
  • Nosta kattila kylmään veteen jäähtymään. Sekoita välillä.
Kokoa täytekakku
  • Vaahdota 2 dl kermaa ja mausta vaniljasokerilla.
  • Sekoita vaahto täytteeseen.
  • Jaa kakkupohja kahdeksi kerrokseksi.
  • Levitä täytettä ja soseutettuja marjoja kerrosten väliin.
  • Vaahdota loppu kerma ja kuorruta täytekakku.
  • Koristele tuoreilla marjoilla.
  • Tarjoile valmis täytekakku mahdollisimman pian koristelun jälkeen.
Valmis!

Täytekakku Q&A

Mikä kerma on paras täytekakkuun?
Täysrasvainen kermavaahto on paras tapa kruunata täytekakku. Varmista, että kerma on vatkattu hyvin ja asetettu jääkaappiin, jotta se saa tasaantua ennen kakun viimeistelyä tarjoilua. Myös voikuorrutus (jota kutsutaan myös voikreemiksi) on suosittu kakkujen kuorrutus, ja se valmistetaan vatkaamalla tomusokeria ja voita keskenään. Koska se on kuitenkin koostumukseltaan paljon raskaampaa kuin kuohukerma, voi sen suhteen vähemmän ollakin enemmän!
Voiko kakkukerrosten väliin laittaa kermaa?
Kerma on usein kakkutäytteiden perusainesosa, ja sitä voidaan yhdistää muihin ainesosiin, kuten maitoon, muniin, tomusokeriin ja jopa suklaaseen, jotta kakkuun saadaan lisää rakennetta ja makua. On kuitenkin myös monia kakkutäytteitä, jotka eivät sisällä kermaa. Tällaisia ovat esimerkiksi voikreemi ja tuorejuustotäyte sekä marjoista, kesähedelmistä ja trooppisista hedelmistä valmistetut hedelmäkompotit.
Miten vatkata kuohukerma ilman sähkövatkainta?
Kermavaahdon vatkaaminen on luonnollisesti paljon helpompaa ja nopeampaa, jos sinulla on käsilläsi sähkövatkain. Jos sitä ei syystä tai toisesta ole, älä pelkää - kerman vatkaaminen onnistuu myös esimerkiksi käsivispilällä ja jopa haarukalla, vaikka se saattaa kestääkin hieman kauemmin. Tärkeintä on varmistaa, että vatkaat mahdollisimman paljon ilmaa kerman joukkoon jokaisella vispausliikkeellä. Kermavaahtoa voi myös vatkata kaatamalla sen suureen, suljettuun astiaan ja ravistelemalla sitä useita minuutteja.
Kuinka kauan kermavaahto säilyy kakun päällä?
Yleensä kermavaahto säilyttää rakenteensa ja makunsa noin 2-3 päivää, jos sitä säilytetään jääkaapissa, mieluiten ilmatiiviissä astiassa. Mitä kauemmin kerma on huoneenlämmössä, sitä nopeammin se voi pilaantua, joten muista laittaa kakku jääkaappiin heti tarjoilun päätyttyä. Jos kerma alkaa haista happamalta, kovettua tai näyttää keltaiselta, on parasta heittää kerma pois ja valmistaa uusi annos!

Ainekset

Kakkupohja
Kananmunaa
4
Sokeria
2 dl
Vehnäjauhoa
1 dl
Perunajauhoja
1 dl
Leivinjauhetta
1 tl
Täyte
1½ dl
3½ dl
Kananmunan keltuaista
2
Sokeria
1 rkl
Perunajauhoja
1 rkl
Liivatelehtiä
4
Vaniljasokeria
2 tl
Soseutettuja marjoja (esim. mansikoita tai vadelmia)
3 dl
Koristeluun
3 dl
Tuoreita marjoja
Lisää herkullisia ideoita
Gluteeniton kakkupohja
45 minuuttia
Gluteeniton kakkupohja
(76)

Täytekakku vie makealle matkalle kakkutaivaaseen

Juhlitpa sitten syntymäpäivää, vuosipäivää tai vaikka vain viikonloppua, tämä herkullinen täytekakku, jossa on tuoreita kesähedelmiä ja kevyesti kermavaahtoa, vie sinut varmasti kakkutaivaaseen.

Kokeile eri makuja - passionhedelmä tai suklaa

Tätä täytekakkureseptiä voi muokata niin, että se hivelee juuri sinun makunystyröitäsi. Piditpä sitten trooppisista hedelmistä, kuten mangosta tai passionhedelmästä, tai suklaan tai hasselpähkinälevitteen runsaudesta - tämä resepti tarjoaa täydellisen pohjan omalle makuluomuksellesi.

Koristele täytekakku luovalla tavalla

Täydellinen täytekakku on sekä kaunis päältä että maultaan herkullinen. Kun lisäät kermavaahtoon tilkan elintarvikeväriä ja käytät kauden hedelmien sekä pakastettujen hedelmien ja marjojen runsasta väripalettia, voit antaa mielikuvituksellesi vapaat kädet tehdä kakusta upea luomus. Kruunaa täytekakku ripauksella murskattuja pähkinöitä, kaakaota tai tomusokeria, jotta saat lisää vastustamatonta makua ja viimeisen silauksen täytekakun ulkonäköön.