Sitruunamarenkipiirakka

Sitruunamarenkipiirakka

1 tunti
Sitruunamarenkipiirakka sisältää kermaisen, makean ja hapokkaan täytteen, joka sopii erinomaisesti yhteen pehmeän marenkikuorrutteen kanssa. Harva jälkiruoka on yhtä klassinen - ja tyylikäs.
https://www.arla.fi/reseptit/sitruunamarenkipiirakka/

Tee näin:

Sitruunamarenkipiirakka
  • Yhdistä piirakkapohjan ainekset. Painele taikina pyöreään piirakkavuokaan ja anna levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
  • Aseta uuni lämpenemään 200 °C:n lämpötilaan.
  • Paista piirakkapohjaa uunin keskitasolla 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä.
  • Sekoita sitruuna, sokeri ja kananmunat kattilassa ja hauduta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes täyte on paksuuntunut.
  • Ota pannu pois liedeltä ja sekoita voi joukkoon. Anna jäähtyä.
  • Levitä täyte piirakkavuokaan.
  • Vatkaa munanvalkuaiset ja yksi ruokalusikallinen sokeria sähkövatkaimella jäykäksi marengiksi.
  • Keitä loput sokerista veden kanssa, kunnes veden lämpötila on 123 °C. Kaada kuuma sokeriseos munanvalkuaisiin ohuena virtana voimakkaasti vatkaten.
  • Jatka vatkaamista keskinopeudella 5-10 minuuttia, kunnes marenki on jäähtynyt. Siirrä pursotinpussiin.
  • Aseta uuni 250 °C:n lämpötilaan.
  • Pursota marenkihuiput sitruunakerman päälle. Paista uunissa, kunnes pinnat ovat saaneet väriä.
  • Vatkaa kerma kevyesti ja tarjoile piirakan kanssa.
Valmis!

Ainekset

Sitruunamarenkipiirakka
75 g
Tomusokeri
½ dl
Suolaa
1 ripaus
Vehnäjauhoa
2½ dl
Kananmuna
1
Sitruunatäyte
Sitruunaa (kuori raastettuna ja mehu)
2
Sokeria
2 dl
Kananmunia
3
Kananmunan keltuaista
2
100 g
Tarjoiluun
Vispikermaa
3 dl
Lisää herkullisia ideoita
Sitruunaruudut
60+ min
Sitruunaruudut
(4)

Ihana jälkiruoka, joka saa makunystyrät tanssimaan

Tämä herkullinen jälkiruoka on kuohkea ja kevyesti paahteinen, ja sen täytteen ja voipohjan sitruunankeltainen väri täyttää kaikki toiveet. Tämä 1800-luvulta peräisin oleva klassikko, joka alkaa kirpeydellä ja sulaa sitten kielellesi, on syystäkin yhtä suosittu nykyään kuin 200 vuotta sitten.

Maukkain sitruunapiirakka - kesäinen resepti

Tuoreissa sitruunoissa on jotakin, joka saa aikaan kesäfiiliksen. Yhdistettynä marengin kermaiseen makeuteen ja voipohjaan sitruunamarenki on kesän perinneresepti, joka ilmentää kesän taikaa.

Tee pieniä virkistäviä sitruunapiirakoita

Vältä taistelu siitä, kenen viipale on isompi, luomalla sen sijaan yksilöllisiä, pieniä torttuja. Noudata samaa reseptiä ja käytä torttuvuokia tai jopa muffinssivuokaa miniversioiden luomiseen. Kypsennysaika on paljon lyhyempi, yleensä noin 5 minuuttia riippuen torttujen koosta. On hyvä pitää uunia silmällä ja ottaa nämä herkulliset makupalat pois heti, kun marenki muuttuu kauniin kullanruskeaksi.

Kokeile erilaisia täytteitä

Umpinainen sitruunapiirakka on mielenkiintoinen vaihtoehto perinteiselle marenkipiirakalle. Tuplaa taikinan resepti ja jaa valmis taikina kahtia. Käytä toista puoliskoa piirakan pohjana ja paista normaalisti. Lisää täyte, kauli puolet jäljellä olevasta taikinasta ja peitä sillä piirakan pinta (pakasta jäljelle jäänyt taikina seuraavaa piirakkaa varten). Paista, kunnes pinta on kullanruskea, ja nauti!

Vinkkejä

Miten estää sitruunamarenkipiiraan vettyminen?

Vettymistä tapahtuu yleensä silloin, jos marenki vuotaa, jolloin kuohkean valkoisen kuorrutteen ja täytteen väliin muodostuu turhauttava kosteuskerros. Välttääksesi tämän voit vatkata munanvalkuaiset ja sokerin matalalla nopeudella. Varmista myös, ettei vaahto ole rakeista, hieromalla sitä peukalon ja etusormen välissä. Toinen vinkki on, että marenkia voi pursottaa lämpimän täytteen päälle ja levittää sitä kuoren reunoille asti, jotta kerrokset sulkeutuvat toisiinsa. Varo myös ylipaistamista ja tarkista piirakkaa usein kypsennyksen aikana.

Miten estää marengin sulaminen sitruunamarenkipiirakassa?

Varmista, että täytteesi on lämmin ennen marengin lisäämistä ja että täytettä pursotetaan piirakan reunoille asti.

Pitääkö sitruunamarenkipiirakkaa säilyttää jääkaapissa?

Lämpimänä tai kylmänä, ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa tarjoilla tätä jälkiruokaa. Sen säilyttäminen huoneenlämmössä yli kaksi tuntia ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Jos aiot tarjoilla piirakan kuuden tunnin kuluessa, laita se yksinkertaisesti jääkaappiin. Tätä pidemmäksi ajaksi on syytä peittää piirakka foliolla hammastikkujen avulla, jotta marenkikuorrutus säilyy hyvänä.