Ravun sakset

Ravun sakset

45 minuuttia
Nauti ravun saksista - mehevistä herkuista, jotka on yhdistetty täydellisesti kevyeen ja ilmavaan aiolivaahtoon. Se tuo jokaiseen suupalaan valkosipulin makua. Olitpa sitten äyriäisten ystävä tai halusit vain kokeilla jotain uutta, tätä reseptiä kannattaa kokeilla!
https://www.arla.fi/reseptit/ravun-sakset/

Tee näin:

Ravun sakset
  • Sekoita kerma, valkosipuli, sinappi, sitruunamehu ja suola keskenään kulhossa. Vatkaa seosta, kunnes se muodostaa kevyen vaahdon, peitä se sitten ja laita jääkaappiin vähintään 15 minuutiksi. Vaahdossa on havaittavissa valkosipulin maku.
  • Kiehauta vesi, sitruuna, tilli ja mausteet suuressa kattilassa.
  • Lisää ravun sakset ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
  • Poista ravun sakset liemestä ja anna jäähtyä.
  • Napauta saksia vasaralla tai muulla tylpällä esineellä niin, että ne murtuvat, mutta eivät niin kovaa, että ne murskautuvat.
  • Paahda ciabatta-viipaleet ja ripottele päälle suolaa ja hienonnettua tilliä.
  • Asettele ravun sakset tillinoksa-alustalle ja tarjoile aiolivaahdon ja paahdetun ciabattan kanssa.
  • Huomautus: Samaa lähestymistapaa voidaan soveltaa myös kokonaisten rapujen valmistukseen - sitruunapitoinen liemi ja ciabatta ovat yhtä herkullisia kaikenlaisen rapulihan kanssa.
Valmis!

Ravun sakset Q&A

Mikä on paras tapa syödä ravun saksia?
Rapujen sakset on halkaistava, ja pähkinänsärkijä on yleisin työkalu, jota käytetään tämän työn tekemiseen: käytä voimaa varovasti ja lisää sitä vain vähitellen, jotta kuori ei hajoa liian moneksi palaseksi (ja jotta osa siitä ei vahingossa joudu ruoansulatukseen). Liha pitäisi sitten pystyä poimimaan pienellä haarukalla syötäväksi.
Mitä voin tehdä pakastetuille rapujen saksille?
Ravun saksien säilyttäminen pakastettuna on hyvä tapa säilyttää niitä, mutta muista antaa niiden sulaa ennen ruoanlaittoa. Jos niitä säilytetään jääkaapissa 48 tuntia, ovat ne silloin todennäköisesti jo täysin sulaneet.
Onko parempi höyryttää vai keittää ravun sakset?
Ravun saksien keittäminen on täysin mahdollista, ja tässä reseptissä se auttaa sitruuna-tilliseoksen makua imeytymään. Jotkut asiantuntijat kuitenkin väittävät, että höyrystäminen pitää lihan vielä kosteampana. Voit kokeilla molempia tapoja ja päättää itse.
Tuleeko rapujen sakset puhdistaa ennen ruoanlaittoa?
Kaupasta ostettuja ravun saksia ei tarvitse puhdistaa ennen ruoanlaittoa, mutta tarkista asia varmuuden vuoksi paikalliselta kalakauppiaalta.

Ainekset

Aiolivaahto
1½ dl
Valkosipulinkynttä puserrettu
2
Dijon-sinappia
1½ tl
Tuorepuristettua sitruunamehua
1 rkl
Suolaa
1 ripaus
Ravun saksien liemi
Vettä
4 l
Sitruuna viipaloituna
1
Tuoretta tilliä
Laakerinlehteä
2
Mustapippureita
10
Sokeria
1 tl
Sormisuolaa
1½ rkl
Ravun saksia (n. 1,75 kg)
12
Tarjoiluun
Viipaletta ciabattaa
16
Hienonnettua, tuoretta tilliä (myös oksat)
2 rkl
Merisuolaa
1 ripaus
Sitruuna lohkoina

Ravun sakset ovat herkullinen kesäruoka

Ravut ovat herkullisia vuodenajasta riippumatta, mutta Euroopassa niitä on eniten kesällä, jolloin niitä on todennäköisesti eniten saatavilla ja ne ovat edullisimmillaan. Raikas, mausteinen sitruuna ja tilli tuovat ruokaan kesäistä tunnelmaa, ja valkosipuli tasapainottaa happamuutta.

Tarjoile ravun sakset parhaiden lisukkeiden kanssa

Ravun klassisia lisukkeita ovat paahdetut, muussatut tai paistetut perunat, maissit, haudutetut parsat tai paahdetut juurekset. Jos olet seikkailunhaluisempi, kokeile höyrystää artisokkia voissa tai sekoittaa nuudeleita seesaminsiemeniin, inkivääriin ja maapähkinäkastikkeeseen. Nämä lisukkeet vievät ravun sakset takuulla uudelle tasolle!

Kastikkeet ja dipit ravun saksille

Valkosipulivoikastike on yksinkertaisin ja yksi herkullisimmista tavoista maustaa ravun sakset. Sen valmistaminen on niinkin yksinkertaista kuin sulattaa voi, lisätä joukkoon murskattu valkosipuli ja keittää, kunnes valkosipuli muuttuu läpinäkyväksi. Lisäksi, kuten useimmat äyriäisruoat, myös tartar-kastike on takuuvarma menestys. Yhdistä vain sitruunamehu, tilli ja majoneesi, ja lopputulos on mielettömän herkullinen.

Tee vaikutus vieraisiin näillä tarjoiluehdotuksilla

Ravun sakset ovat visuaalisesti näyttäviä, ja ne voidaan tarjoilla yksinkertaisessa valkoisessa kulhossa. Vaihtoehtoisesti voit asettaa ne tarjolle isolle vadille, jonka keskelläon maukas dippikastike. Järjestä tällöin ravun sakset ympyrän muotoon dipin ympärille.