Porchetta

Porchetta

60+ min
Porchetta on italialaisen keittiön todellinen klassikko. Tässä reseptissä käytetään mehevää sianlihaa, joka on täytetty tuoreilla yrteillä ja sitruunalla. Sianliha täytteineen kääritään sitten kokoon ja paistetaan uunissa. Tarjoile porchetta uuniperunoiden, tomaattien ja rucolan kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/porchetta/

Tee näin:

Porchetta
  • Kuumenna uuni 120 °C:een.
  • Leikkaa kamaraan pintaan ruutukuviointi.
  • Irrota sianliha kamarasta leikkaamalla. Jos kamaran alla on paljon rasvaa, se voidaan leikata pois. Suolaa kamara ja jätä liha huoneenlämpöön.
  • Kuori valkosipuli ja hienonna timjamin ja persiljan kanssa. Laita kulhoon ja lisää hienoksi raastettu sitruunankuori.
  • Mausta lihan sisäpuoli suolalla ja pippurilla. Levitä yrttiseos lihan päälle.
  • Rullaa liha tiukasti kokoon. Pujota kamara takaisin lihan pinnalle. Sido yhteen narulla ja laita uunivuokaan.
  • Kaada päälle siideri ja sivele päälle voita.
  • Kypsennä uunin keskiosassa, kunnes sisälämpötila on 80 °C (paksuudesta riippuen tämä voi kestää kahdesta kolmeen tuntia). Valele porchettaa aika ajoin.
  • Ota porchetta pois uunista ja nosta uunin lämpötila 250 °C:een.
  • Siivilöi jäljelle jäänyt rasva kattilaan. Laita liha takaisin kattilaan.
  • Laita porchetta takaisin uuniin ja paahda, kunnes kuori on rapea. Tähän menee noin 10 minuuttia.
  • Lisää kerma kastikkeeseen ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Anna porchettan jäähtyä ennen viipalointia. Tarjoile kastikkeen, tomaattien ja rucolan kanssa.
Valmis!

Porchetta Q&A

Miten käyttää porchettan tähteet loppuun?
Porchetta on yhtä ihanaa huoneenlämpöisenä kuin kuumanakin. Siitä saa myös loistavan voileivän, kun siivu porchettaa sivellään kerroksella karpalokastiketta tai sinappia, ja sen päälle laitetaan rapea romaine-salaattilehti. Porchetan voi myös lämittää uudelleen. Aseta viipaleet uunivuokaan, pirskota päälle hieman vettä ja peitä vuoka tiiviisti foliolla. Lämmitä uunissa 160 °C:ssa 15 minuuttia.
Missä lämpötilassa porchetta pitäisi kypsentää?
Porchettan sisälämpötilan pitäisi saavuttaa 80 °C. Paista porchettaa aluksi 120 asteessa ja myöhemmin vielä 10 minuuttia 250 asteessa.
Voiko porchettaa kypsentää liikaa?
Ehdottomasti. Liian kypsennetty porchetta muuttuu sitkeäksi ja kuivaksi. Jos sisälämpötila ei ole vielä tarpeeksi kuuma, mutta ulkokuori näyttää olevan vaarassa palaa, laita pinnalle folio estämään pinnan palaminen.
Kypsennetäänkö porchetta katettuna vai kattamattomana?
Porchetta on kypsennettävä kattamattomana, ja sinun on varmistettava, että kamara on täysin kuiva ennen uuniin laittamista. Muussa tapauksessa se pikemminkin höyrystyy kuin paahtuu, eikä sille tällöin muodostu rapeaa ulkokuorta.
Millä tavalla porchetta kääritään?
Aseta porsaanliha leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Levitä täyte tasaisesti lihan päälle ja kääri possunliha rullalle. Käännä sitten kamara liharullan pinnalle kamaran ulkopinta ulospäin. Kiinnitä porhetta teurastusnarulla ja aseta se saumapuoli alaspäin paistinpannuun.

Ainekset

Porchetta
Sianlihaa (kylki kamaralla)
1000 g
Sormisuolaa
1 rkl
Valkosipulinkynttä
2
Tuoretta timjamia
1 ruukku
Tuoretta persiljaa
1 ruukku
Sitruunaa (kuoret hienoksi raastettuina)
2
Kuivaa omenasiideriä
2 dl
25 g
3 dl
Tarjoiluun
Kirsikkatomaatit
Rucola

Porchetta on luotettava ruokalaji erikoistilaisuuksiin

Tämä klassinen italialainen ruokalaji on tarpeeksi yksinkertainen valmistettavaksi viikonloppulounaalle ja tarpeeksi juhlava illanistujaisiin tai juhlapyhiin. Paistetut perunat ja vihreä salaatti tekevät ateriasta täydellisen.

Hämmästyttäviä tarjoiluvinkkejä

Porchetta on maultaan ja ulkonäöltään niin herkullinen, ettei se tarvitse kaverikseen hienoa lisuketta. Yksinkertaiset paahdetut perunat, joiden ulkopinta on rapea ja sisäpinta kuohkea, sopivat täydellisesti. Jos kuitenkin haluat jotain, joka nostaa makua vielä yhden pykälän verran korkeammalle, ihana teelusikallinen maustettua sinappia tekee tehtävänsä - tai mikset lisäisi klassista italialaista mostardaa (keitettyjä omenoita sinapin kanssa sekoitettuna)?