Kana-kasvisvartaat

Kana-kasvisvartaat

30 minuuttia
Kana-kasvisvartaat sopivat täydelliset mihin tahansa tilaisuuteen. Niitä voi nauttia joko välipalana tai pääruokana, ja koska niitä voi syödä helposti seisaaltaan, ne sopivat erinomaisesti myös buffet-annokseksi isompiin tilaisuuksiin. Hunajaa, valkosipulia, valkosipulimasalaa ja juustokuminaa sisältävä kotitekoinen marinadi erottaa nämä kanavartaat muista. Kokeile kana-kasvisvartaiden reseptiämme ensi kerralla, kun mielesi tekee laittaa grilli kuumaksi ja valmistaa grilliherkkuja.
https://www.arla.fi/reseptit/kana-kasvisvartaat/

Tee näin:

Marinadi
  • Murskaa kuminansiemenet ja suola morttelissa.
  • Lisää garam masala, pippuri ja valkosipuli morttelissa olevaan sekoitukseen. Murskaa valkosipuli ja mausteet morttelissa.
  • Sekoita murskattu valkosipuli ja mausteet tomaattipyreeseen, hunajaan ja oliiviöljyyn ja varmista, että marinadi sekoittuu hyvin.
Kana-kasvisvartaat
  • Leikkaa kanan sisäfilee 24 palaksi, kesäkurpitsa 12 palaksi, punasipuli 12 palaksi ja paprika 24 palaksi.
  • Laita vuorotellen kasvis- ja lihapaloja 12 vartaaseen.
  • Voitele ne marinadilla joko siveltimellä tai kumilastalla.
  • Grillaa vartaita kaikilta puolilta yhteensä 10-12 minuuttia.
Valmis!

Kana-kasvisvartaat Q&A

Helpon kana-kasvisvartaiden reseptimme avulla maukkaiden grilliherkkujen valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Jos haluat lisätietoja kana-kasvisvartaista, lue alta vastauksemme niitä koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä ovat kana-kasvisvartaat?
Kana-kasvisvartaat ovat suosittu, herkullinen ja monipuolinen ruokalaji, joka koostuu pienistä kananpaloista ja kasviksista (kuten paprikoista, sipulista ja kesäkurpitsasta), jotka on pujotettu vartaaseen ja kypsennetty grillissä, avotulella tai uunissa. Kana voidaan marinoida ennen kypsentämistä erilaisissa maukkaissa kastikkeissa tai mausteissa, kuten maustetussa hunaja- ja valkosipulimarinadissa, teriyaki-kastikkeessa, tandoori-mausteseoksessa tai klassisessa grillikastikkeessa. Vartaita voidaan tarjoilla alkupalana, välipalana tai pääruokana, ja niiden kanssa tarjotaan usein erilaisia lisukkeita.
Miten tehdä kana-kasvisvartaita?
Kana-kasvisvartaat ovat loistava lisä mihin tahansa grilliateriaan, joko alkupalana, lisäkkeenä tai pääruokana. Jos haluat valmistaa kana-kasvisvartaita alusta alkaen itse, valmista ensin kotitekoinen marinadi jauhamalla karkeaa suolaa, kuminansiemeniä ja valkosipulia, ja sekoittamalla mausteseos tomaattipyreeseen, hunajaan ja oliiviöljyyn. Leikkaa sitten kanan sisäfileet, punasipuli, paprika ja kesäkurpitsa tasakokoisiksi paloiksi. Asettele vartaisiin vuorotellen lihaa ja vihanneksia ja sivele ne marinadilla. Kypsennä vartaita grillissä 10-12 minuuttia, jotta ne saavat täydellisen, karamellisoituneen grillipinnan.
Kuinka kauan kana-kasvisvartaita kannattaa grillata?
Kana-kasvisvartaiden grillaaminen grillissä kestää noin 10-12 minuuttia (noin 2,5-3 minuuttia kultakin neljältä sivulta) riippuen kana- ja kasvispalojen koosta. Tasaisen kypsennyksen varmistamiseksi on kuitenkin melko tärkeää kiinnittää huomiota palojen tasaisuuteen. Tämä tarkoittaa, että kanan ja kasvisten palat on leikattava suunnilleen samankokoisiksi. Kun olet grillannut kana-kasvisvartaat, anna niiden levätä muutaman minuutin ajan ennen tarjoilua.
Mitä tarjoilla kana-kasvisvartaiden kanssa?
Marinoitujen kana-kasvisvartaiden lisukkeeksi on monia herkullisia vaihtoehtoja. Suosittu vaihtoehto on tarjoilla ne tuoreen kreikkalaisen salaatin tai couscoussalaatin kanssa, jossa on mehukasta vesimelonia ja kirpeää salaattijuustoa. Paahdetut tai grillatut lisäkasvit, kuten maissi, parsa, munakoiso tai perunat, ovat myös loistava valinta ja täydentävät hyvin kana-kasvisvartaiden makuja. Ne maistuvat myös hyvältä riisin, couscousin tai kvinoan kanssa. Lisäksi dippikastikkeeksi voi tarjota hummusta, papudippiä, guacamolea tai tzatzikia, joka tuo lisämakua ja kermaista koostumusta ateriaan.
Voiko kana-kasvisvartaita pakastaa?
Kyllä, kana-kasvisvartaita, joko raakoja tai kypsennettyjä, voi pakastaa jopa 2 kuukautta. Pakastaaksesi vartaat kääri ne alumiinifolioon, aseta ne ilmatiiviiseen astiaan tai pakastepussiin ja poista mahdollisimman paljon ilmaa. Jos haluat estää niitä tarttumasta toisiinsa, voit pakastaa ne ensin esipakastamalla ne vuoratulla leivinpaperilla ja yhdistää hetken päästä kohmeiset vartaat samaan pussiin tai astiaan. On tärkeää pakastaa vartaat mahdollisimman pian keittämisen jälkeen, jotta niiden laatu säilyy. Kun olet valmis syömään vartaita, sulata ne jääkaapissa yön yli ennen uudelleenlämmitystä tai paistamista uunissa tai grillissä.

Ainekset

Kana-kasvisvartaat
Kanafileitä
500 g
Kesäkurpitsaa
100 g
Punasipulia (n. 150 g)
2
Punaista paprika (n. 150 g)
1
Marinadi
Kokonaisia kuminansiementä
2 tl
Suolaa
¾ tl
Garam masalaa
2 tl
Pippuria
Isoa valkosipulinkynsiä murskattuna
2
Tomaattipyreetä
2 rkl
Hunajaa
2 tl
Oliiviöljyä
3 rkl

Marinoidut kana-kasvisvartaat

Nämä herkulliset kana-kasvisvartaat on valmistettu vuorotellen kanan, violetin sipulin, punapippurin ja kesäkurpitsan paloista, ja ne ovat ihanan värikkäitä. Mieto kanafilee ja vihannekset on sivelty aromaattisella marinadilla, joka takaa maukkaan ja mehukkaan ruokailukokemuksen. Ne ovat varmasti niin lasten kuin aikuistenkin suosiossa ja ilahduttavat grillijuhlissa kaikkia ruokailijoita.

Kun vartaat kypsyvät grillissä, niihin tulee koristeelliset grillausviivat. Ne myös hiiltyvät hyvin, mikä antaa niille ihanan rapeuden, joka täydentää niiden mehevyyttä ja mureutta. Kun sipuli ja paprika grillataan, ne saavat ihanan makean sävyn, kun niiden pinta karamellisoituu kevyesti.

Kuminaa, garam masalaa ja hunajaa sisältävä marinadi

Marinadi on onnistuneiden vartaiden salaisuus. Oikeiden ainesosien käyttö takaa täydellisesti marinoitujen kanavartaiden valmistuksen. Kuminassa on rikas, maanläheinen maku, jossa on kirkkaita sitruksisia sävyjä. Mauste antaa syvyyttä ja saa muut maut korostumaan, kuten kirpeän makean tomaattisoseen, aromaattisen valkosipulin ja intialaisen garam masalan, jota käytetään tässä kana-kasvisvartaiden marinadissa. Garam masala on lämmin, suolainen ja tuoksuva mausteseos, jossa on monia makukerroksia. Se tuo kotitekoiseen marinadiin monitahoista makeutta, lämpöä ja kukkaisia sävyjä.

Mausteseoksen ja marinadin sisältämä mustapippuri tuo marinadiin pippurisuutta, joka takaa, että nämä hunajalla ja valkosipulilla maustetut kana-kasvisvartaat ovat täydellisen tasapainoisia ja niiden makuprofiili on monitahoinen. Kun vartaat kypsennetään ja hiillostetaan kevyesti grillissä, marinadi saa savuisen aromin, joka tekee siitä herkullisen.

Täydellisesti grillatut kana-kasvisvartaat sekä lisukkeet

Tahmeat hunajaiset kana-kasvisvartaat maistuvat hyvältä tuoreen salaatin kanssa. Jos grillaaminen saa sinut haaveilemaan ihanista kesälomista, eksoottinen, virkistävä couscoussalaatti, jossa on tuoretta minttua, mehukasta vesimelonia ja suolaista salaattijuustoa, on loistava valinta. Samoin klassinen ja värikäs kreikkalainen salaatti, jossa on tomaattia, kurkkua, vihreää paprikaa, punasipulia, mustia oliiveja ja valkoista salaattijuustoa. Mureiden kana-kasvisvartaiden sekä salaatin raikkaiden ja rapeiden kasvisten yhdistelmä on loistava parivaljakko.

Lisää oma twistisi reseptiin

Vaikka yksinkertainen kana-kasvisvartaiden marinadimme on varmasti maukas, voit halutessasi lisätä tulisuutta tekemällä siitä mausteisemman. Käytä esimerkiksi tuoretta chiliä, kuivattua chiliä tai chilijauhetta. Huomaa kuitenkin, että monet chilijauheet sisältävät erilaisia mausteita, jotka voivat vaikuttaa kokonaismakuun.

Grillimarinadissa savuiset maut toimivat hyvin. Kuivatut chipotle-chilit tai cayennepippuri ovat siksi hyviä valintoja. Voit antaa marinadille myös sitruksisen vivahteen lisäämällä siihen yhden limen tai sitruunan mehun ja kuoren, mikä tuo marinadiin kirpeän ja virkistävän maun. Jos haluat thaimaalaisvaikutteista makua, lisää 1-2 ruokalusikallista kalakastiketta, yhden limen mehu ja kuori sekä hieman tuoretta basilikaa tai korianteria.

Vinkkejä

Jos käytät puisia vartaita, niitä kannattaa liottaa vedessä vähintään 30 minuuttia ja mieluiten muutama tunti ennen lihapalojen ja kasvisten lisäämistä. Näin vältytään siltä, että ne syttyvät grillissä vahingossa tuleen. Jos unohdat liottaa niitä etukäteen, voit antaa niiden liota vain 30 minuuttia. Älä huoli siitä, että joudut odottamaan hieman ennen kuin laitat lihaa ja vihanneksia vartaisiin; annat vain marinadille enemmän aikaa tekeytyä, jolloin vartaiden maku muuttuu entistäkin voimakkaammaksi.

Jos et halua syödä grillattuja kana-kasvisvartaita varrastikuista, voit ottaa tikut pois grillaamisen jälkeen. Kokeile käyttää kana- ja kasvispalojen lisukkeena kotitekoista litteää leipää, ehkä hieman maanläheistä hummusta tai papudippiä, joka täydentää reseptin marinadia ja antaa kanavartaille - tikuilla tai ilman - kermaisen suutuntuman.