Gyros

Gyros

40 minuuttia
Gyros on kreikkalainen vastine kebabille. Herkullinen, maustettu liha kääritään litteään leipään ja yhdistetään tzatzikiin ja muihin tuoreisiin välimerellisiin ainesosiin, jolloin syntyy ainutlaatuinen Kreikan maku. Kokeile reseptiä!
https://www.arla.fi/reseptit/gyros/

Tee näin:

Gyros
  • Silppua porsaan ulkofilee ja lisää kulhoon. Sekoita mausteet ja muut ainekset keskenään ja laita sivuun.
  • Raasta kurkku karkeaksi ja purista neste pois tzatzikia varten. Sekoita raastettu kurkku jogurtin ja valkosipulin kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla.
  • Lämmitä voi ja rypsiöljy paistinpannussa ja paista lihaa 4-5 minuuttia erissä kovalla lämmöllä.
  • Viipaloi tomaatti, punasipuli ja kurkku. Silppua jäävuorisalaatti.
  • Aseta kasvikset, tzatziki ja maustettu liha litteän leivän päälle. Kääri leipä kokoon ja tarjoile heti.
Valmis!

Gyros Q&A

Mitä eroa on gyrosilla ja souvlakilla?
Monille gyros ja souvlaki ovat yksi ja sama asia: herkullista lihaa, jotka tarjoillaan yhdessä tuoreiden vihannesten, ranskalaisten ja tilkan tzatzikia kanssa. Mutta jos Kreikkalaisilta kysytään, nämä kaksi ruokalajia eivät voisi olla kauempana toisistaan. Souvlaki grillataan perinteisesti vartaissa, kun taas gyros kypsennetään hitaasti monta tuntia pystysuorassa rotaattorissa, jonka jälkeen liha viipaloidaan ja on valmis tarjoiltavaksi. Molemmat voidaan nauttia sellaisenaan tai käärittynä ohueen leipään.
Mistä gyros-kastike on tehty?
Perinteisesti gyros tarjoillaan kreikkalaisesta jogurtista ja hienoksi viipaloidusta kurkusta valmistetun virkistävän tzatzikikastikkeen kanssa. Tämä täydentää lihan täyteläistä, maustettua makua ja antaa ruokalajille kermaisen ja raikkaan vivahteen.
Miten gyros tehdään Kreikassa?
Kreikan kansallisruokiin kuuluva aito gyros on helppo löytää useimmista katuruokakojuista eri puolilla Kreikkaa. Perinteisesti sitä kypsennetään hitaasti useita tunteja pystysuorassa pyörivässä grillissä, jota kreikaksi kutsutaan "souvlaksi". Näin liha kypsyy tasaisesti joka puolelta ja saa rapean rakenteen. Gyros valmistetaan perinteisesti sianlihasta, mutta myös muita lajikkeita, kuten kanaa, lammasta tai jopa naudanlihaa, voi tavata. Liha viipaloidaan grillistä ja tarjoillaan suoraan pitaleivän, tuoreiden vihannesten ja kermaisen tzatzikikastikkeen kanssa.
Mitä gyros tarkoittaa kreikaksi?
Gyros tulee kreikan kielen sanasta γύρος ja tarkoittaa kreikaksi "kääntyä" tai "pyöriä". Gyros on siis saanut nimensä kirjaimellisesti siitä, miten se valmistetaan - liha pyörii hitaasti pyörivällä grillillä monta tuntia.

Ainekset

Gyros
Porsaan ulkofileetä
500 g
Oliiviöljyä
2 rkl
Dijon-sinappia
2 rkl
Kuivattua oreganoa
1 rkl
Paprikajauhetta
1 rkl
Jauhettua kuminaa
1 tl
Suolaa
1 tl
Chilihiutale
½ tl
Murkattua valkosipulinkynttä
2
Inkivääriä
1 rkl
Tzatziki
2 dl
Kurkku
½
Murskattu valkosipulinkynsi
1
Suolaa
Mustapippuria
Tarjoiluun
Tomaattia
2
Punasipuli
½
Kurkku
½
Salaattilajikkeita
100 g
Flat bread -leipiä tai pitaleipiä
4

Gyrosin historia ja alkuperä

Kreikkalaisempaa kuin gyros ei yksinkertaisesti ole olemassa. Tämän vuoksi voi olla vaikeaa arvata, että gyros perustuu itse asiassa vanhaan Lähi-idän reseptiin.

Shawarman, maustetusta lihasta valmistetun Lähi-idän ruokalajin, uskotaan yleisesti olevan inspiraationa maailmankuulun gyrosin taustalla. Huhujen mukaan kreikkalaiset pitivät siitä niin paljon, että he mukauttivat sen omaan makuunsa sopivaksi. Vuonna 2011 kyproslainen ravintoloitsija valmisti maailman kaikkien aikojen suurimman gyrosin, joka painoi peräti neljä tonnia!

Valmista gyros on-the-go lounaaksi

Kävele mihin tahansa kreikkalaiseen ravintolaan, ja todennäköisesti löydät ruokalistalta gyrosin. Mutta epäilemättä aidoin tapa tarjoilla gyros - kreikkalaiseen tapaan - on tehdä siitä nopea välipala. Kokeile tätä myös itse - valmista gyros kotona, kääri se folioon ja nauti matkalla vaikkapa lounaaksi!

Syö gyros kreikkalaisittain

Monet ihmiset sekoittavat gyrosin turkkilaiseen kebabiin - ja se onkin helposti tapahtuva virhe. Mutta maultaan nämä kaksi ruokalajia ovat itse asiassa kilometrien päässä toisistaan. Kebab valmistetaan yleensä lampaan- tai naudanlihasta, kun taas gyros perinteisesti sianlihasta. Kun lisänä on tuoreita vihanneksia, jogurttipohjaista kastiketta ja jopa ranskalaisia, saat ruokalajin, joka on yhtä kreikkalainen kuin Akropolis!

Erilaiset kastikkeet ja täytteet tuovat gyrosiin lisämakua ja vaihtelua

 Hyvä gyros on makuasia, ja vaikka se tarjoillaan perinteisesti tzatzikikastikkeen kanssa, se sopii yhtä hyvin myös muiden kastikkeiden, kuten ranch-kastikkeen, maustekastikkeiden ja hummuksen kanssa. Jos sinulla ei ole tzatzikia saatavillasi, myös loraus smetanaa tekee varmasti tehtävänsä.