Ciabatta

Ciabatta

Italialainen ciabatta on saanut nimensä sen muodosta, joka muistuttaa tossua. Se on ihanan maukas, täysin luonnollinen, ja siihen sopii hyvin muutama pilkottu oliivi tai aurinkokuivattu tomaatti. Leivo itse italialaiset leivät ja täytä ne suosikkitäytteilläsi.
https://www.arla.fi/reseptit/ciabatta/

Tee näin:

Ciabatta
  • Murenna hiiva kulhoon ja kaada veden päälle. Sekoita, kunnes hiiva liukenee.
  • Lisää oliiviöljy, suola ja suurin osa jauhoista.
  • Työstä taikina voimakkaasti, kunnes se tuntuu sileältä, noin seitsemän minuuttia koneessa ja 15 minuuttia käsin.
  • Käännä taikina jauhotetulle laudalle. Jaa taikina kahteen osaan ja litistä kahdeksi pitkulaiseksi, noin 10x30 cm:n kokoiseksi levyksi.
  • Peitä taikina pyyhkeellä ja anna kohota noin tunnin ajan.
  • Leikkaa kukin muoto veitsellä neljään osaan ristikkäin niin, että kukin osa on noin 8 cm leveä. Aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  • Ripottele pinnalle hieman jauhoja ja peitä pyyhkeellä. Anna kohota vielä tunti.
  • Kuumenna uuni 225 °C:een. Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia tai kunnes leipä on saanut hieman väriä ja tuntuu kevyeltä.
  • Anna leipien jäähtyä peittämättöminä ritilällä.
Valmis!

Ciabatta Q&A

Miten ciabattaan saa isoja reikiä?
Salaisuus koostuu neljästä osasta: taikinan tahmeus, oikeat jauhot, kohotus ja hellävaraiset kädet. Ensimmäinen juju on tahmea taikina, jota on hieman haastava työstää, mutta joka ei ole niin löysä, että se leviäisi kohoamisen aikana. Seuraavaksi: oikeat jauhot. Jos saatavilla on leipäjauhoja, niiden proteiinipitoisuus on korkeampi, mikä tarkoittaa enemmän gluteenia, joka on avain joustaviin, kevyisiin ja ilmaviin ciabatta-leipiin. Taikinaan muodostuu hitaassa käymisprosessissa ilmataskuja, joista lopulta leivontaprosessin aikana syntyy ciabattan tunnusomaisia reikiä. Ja lopuksi, ole hellävarainen taikinaa vaivatessasi.
Miten teen ciabattasta rapeaa?
Osa ciabattan viehätyksestä on rapean kuoren ja pehmeän leivän kontrasti. Paistaminen oikeassa lämpötilassa on avainasemassa, sillä se takaa, että leipä on sisältä täydellisen kypsää ja kuori on kauniin kultainen ja rapea.
Mistä tietää, milloin ciabatta on kypsää?
Kun ciabatta on saanut upean kullanruskean kuoren ja tuntuu kevyeltä, leipä on valmis nostettavaksi uunista.

Ainekset

Ciabatta
Tuoretta hiivaa
25 g
Lämmintä vettä (n. 37 °C)
5 dl
Oliiviöljyä
2 rkl
Suolaa
2 tl
Erikoisvehnäjauhoja (720 g)
12 dl

Ciabatta on leivistä reikäisin

Yksi Italian tunnetuimmista leivistä, ciabatta tarkoittaa sananmukaisesti tohvelia. Se onkin saanut nimensä siitä, että sen muoto muistuttaa tätä mukavaa sisäkenkää. Se on kuuluisa rapeasta kuorestaan ja pehmeästä, mureasta sisuksestaan. Ciabatta on parasta nauttia tuoreena suoraan uunista, kun tuoreen leivän tuoksu leijuu vielä ilmassa.

Erilaiset ciabatta-tyypit

Tämä resepti soveltuu monenlaisiin variaatioihin, ja kokeilu on erittäin suositeltavaa. Kolme parasta makuyhdistelmää, jotka voidaan sisällyttää taikinaan, ovat mustat oliivit (noin 150 g karkeasti pilkottuja ja huolellisesti valutettuja calamata-oliiveja), kuivattu yrttisekoitus basilikaa, oreganoa, persiljaa ja rosmariinia (noin ¾ teelusikallista kutakin) tai paahdettu ja soseutettu valkosipuli (kääri kokonainen valkosipuli folioon, paahda sitä noin 30 minuuttia 180 °C:ssa ja soseuta se hienoksi).

Jännittävät täytteet ciabattalle

Italialainen keittiö on tunnettu yksinkertaisuudestaan, ja usein ciabattoja näkee kasteltuna oliiviöljyllä, balsamiviinietikalla tai näiden kahden yhdistelmällä. Yksinkertainen mozzarella- tai provolone- ja salami- tai kinkkutäytteinen täyte on myös italialaisvaikutteinen klassikko, joka saa kaikki makuhermot tyytyväisiksi.

Miten saada ciabatta säilymään?

Oikein säilytettynä ciabatta säilyttää tunnusomaisen rakenteensa jopa kolme päivää. Kääri leipä tiiviisti folioon tai laita se ilmatiiviiseen muovipussiin ja säilytä huoneenlämmössä.