Birria-tacot

Birria-tacot

1 tunti
Birria-tacot ovat täynnä suosittua, hitaasti keitettyä chilimuhennosta. Oikean maun aikaansaamiseksi tarvitaan erilaisia chilejä. Tässä reseptissä tacot päällystetään ensin kastikkeella ja täytetään sitten mozzarellalla ja lihalla. Leipä paistetaan rapeaksi ja tarjoillaan smetanan, korianterin ja sipulin kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/birria-tacot/

Tee näin:

Birria-tacot
  • Leikkaa liha karkeasti neljään osaan.
  • Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista liha kullanruskeaksi. Mausta suolalla, nosta liha pannulta ja laita kulhoon odottamaan.
  • Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori ja murskaa valkosipuli. Puolita tomaatit.
  • Paista sipulia ja valkosipulia kaksi minuuttia samassa öljyssä, jossa liha paistettiin (näin saadaan eniten makua).
  • Lisää tomaattipyree ja paista vielä minuutti.
  • Lisää liha takaisin seokseen ja lisää chilit (poista siemenet, jos haluat vähentää mausteisuutta). Lisää liemi ja tomaatit.
  • Paista korianterinsiemeniä ja mustapippuria erillisellä puhtaalla pannulla noin kaksi minuuttia.
  • Hienonna mausteet ja lisää liha-chiliseokseen.
  • Kypsennä noin tunnin ajan, ennen kuin poistat chilit ja noin 100 ml lientä.
  • Soseuta tasaiseksi. Kaada chilikastike takaisin lihaseokseen.
  • Peitä kannella ja anna kypsyä hitaasti noin kolme tuntia tai kunnes liha on pehmeää.
  • Kun liha on kypsää, kaada neste kulhoon ja laita sivuun.
  • Revi liha kahdella haarukalla haluamasi kokoisiksi paloiksi.
  • Kuori ja pilko punasipuli. Kuori, kivennä ja viipaloi mango ja avokado. Leikkaa limetti neljään osaan.
  • Kasta jokainen tortilla nesteeseen ja aseta paistinpannulle. Lisää liha ja juusto päälle.
  • Taita taco ja kypsennä sitä keskilämmöllä öljyssä.
  • Tarjoile tacot kastikkeen, korianterin, sipulin, limen, avokadon, mangon ja smetanan kera.
Valmis!

Birria-tacot Q&A

Miten birria-tacoista saa kitkeryyden pois?
Jos käytät liikaa chiliä, birriasta voi tulla kitkerää, joten noudata reseptiä ja kokeile varovasti. Kastikkeen keittäminen liian lyhyessä ajassa voi myös aiheuttaa kitkeryyttä.
Miten saada birriasta vähemmän rasvaista?
Birria on rasvainen ruokalaji, joten pientä rasvaisuutta on odotettavissa. Vaikka voisit korvata lihan vähemmän rasvaisella palalla, se kuitenkin vaikuttaa lopputuloksen makuun.
Miksi valmistamani birria tarttuu pannuun?
Tarttumaton pannu ja pieni määrä öljyä riittänee estämään birria-tacoja tarttumasta pannuun. Vältä erityisesti valurautapannun käyttöä, sillä ne ovat todennäköisesti haastavampia birrian paistamisen kannalta.

Ainekset

Birria-tacot
Naudanlihaa
1 kg
Suolaa
2 tl
Sipuli
1
Valkosipulinkynsiä
4
Kirsikkatomaatteja
250 g
Tomaattipyreetä
1 rkl
Tuoretta ancho chili
3
Kuivattua chili de árbol
2
Kuivattua guajillo chili
3
Kuivattu pasilla chili
2
Naudan lihalientä
1 l
Kanelitanko
1
Korianterin siemeniä
1 rkl
Mustapippuria
1 rkl
Kasviöljyä paistamiseen
Tarjoiluun
Punasipuli
1
Mango
1
Avokadoa
2
Limetti
1
Minitortilloja
16
300 g
3 dl
Tuoretta korianteria

Jaliscolainen herkkuruoka: birria-tacot

Birria on peräisin Jaliscon osavaltiosta Länsi-Meksikosta. Muhennos oli suosittua erityistilaisuuksissa, mutta nykyään sitä myydään yleisesti tacojen kanssa katuruokakauppiaiden toimesta. 1970-luvulta lähtien sen suosio on kasvanut Yhdysvalloissa, ja viimeaikainen TikTok-trendi on lisännyt sen tunnettuutta entisestään.

Mitä on abodo?

Meksikossa monenlaisista chileistä valmistettu monimutkainen marinadi tunnetaan nimellä adobo, joka tulee espanjan kielen verbistä "adobar" (marinoida). Tyypillisesti sitä käytetään liha- tai äyriäisruokiin, mutta usein sakeaa tahnaa voidaan ohentaa ja muuttaa makupitoiseksi kastikkeeksi pataruokiin tai dippikastikkeeksi.

Loistavat lisukkeet birria-tacojen oheen

Birria-tacot voivat loistaa sellaisenaan, mutta jos lisuketta tarvitaan, lisukkeina käytetään usein korianteri-lime-riisiä (meksikolaisten suosikkiruokaa), tuoretta tomaattisalsaa tai viileää kurkkusalaattia. Myös paistetut pavut, meksikolainen katumaissi tai kermainen coleslaw ovat perinteisiä suosikkeja, jotka sopivat hyvin tämän ruokalajin kanssa.

Salaisuus hitaasti kypsyviin birria-tacoihin

Aikaa ei voi korvata, kun etsitään maukkainta birriaa. Jos sinulla on koko päivä aikaa, voit käyttää hidasta keitintä ja kypsentää ruokaa noin kahdeksan tuntia miedolla lämmöllä. Kärsivällisyys on avainasemassa, jotta saat kastikkeesta kaiken irti.